Ancheta si supliciul lui Horea, Closca si Crisan
Dupa infrangerea curutilor de catre armatele imperiale habsburge se instaleaza si in partile Halmagiului autoritatatea imperiala habsburgica. Aici ia fiinta in anul 1728 domeniul lui Ioan Hollaky, care apoi se mareste (prin casatoria Domnului de pamant cu vaduva lui Iosif Kozma), cu satele Halmagel, Aciuta, Ociu, iar de la anul 1751 si cu satele Rastoci, Guravaii, Plescuta, Dumbrava si Talagiu. La 17 aprilie 1764, "erariul" (administratia de stat austriaca) vinde domeniul Halmagiului compus din 31 sate si 9 proprietati partiale, Contelui Bethlen Gavril cu suma de 100.000 florini renani. În acest fel consolideaza puterea in Halmagiu printr-un singur domn de pamant. De aceea iobagimea, greu apasata, incerca in diferite chipuri sa-si usureze soarta, sperand in obladuirea lor de catre imparatii Maria Tereza si fiul ei Iosif II. Dar acesta din urma, in anul 1782, deoarece romanii se reintorsesera la ortodoxism, publica un verdict care ameninta cu grea pedeapsa pe acei care ar cuteza sa rosteasca un cuvant impotriva bisericii.
Cu toate acestea se incearca unele reforme menite sa inlocuiasca structurile invechite ale statului feudal dar se izbi de opozitia nobilimii, care nu voia sa renunte la pozitiile lor. Astfel nemultumirea iobagilor creste mereu.
Spaima care a cuprins nobilimea maghiara din Transilvania in timpul rascoalei condusa de Horea, Closca si Crisan se poate constata din memoriile trimise imparatului, in semn de protest, de catre nobilimea Comitatelor Hunedoara, Alba si Cluj precum si de catre guvernatorul Transilvaniei, Baronul Brukenthal.
Din ratiuni de stat imparatul Iosif al II-lea, cunoscând dorinta de razbunare a nobilimii ardelene impotriva taranilor români rasculati, a nesocotit toate legile medievale ale principatului si a numit peste autoritatea guvernului si a comitatelor o comisie centrala, condusa de contele Iankovitsch, pentru anchetarea si pedepsirea capilor rascoalei. Comisia avea mandat expres, dat de imparat la 10 ianuarie 1785, sa opreasca toate condamnarile la moarte si executiile care priveau pe taranii rasculati aflati in inchisorile comitatelor si ale oraselor Transilvaniei. A ordonat comitatelor sa supuna toate sentintele de condamnare la moarte asupra rasculatilor, aprobarii imparatului, care insa nu le-a validat niciodata. Din aceasta cauza nobilimea comitatelor a protestat vehement, atât verbal, cât si prin ample memorii adresate curtii de la Viena in care românii din Trasnsilvania au fost infierati ca dusmani feroci si raufacatori, dornici sa nimiceasca nobilimea si sa perecliteze siguranta principatului. Printre altele au propus sa fie nimicite toate satele rasfirate in muntii Apuseni si toti românii sa fie concentrati in satele din vale unde sa poata fi in permanenta supravegheati.
Contele Iankovitsch n-a tinut seama de nici un protest si nu a acceptat participarea la ancheta conducatorilor rascoalei a nici unui reprezentant al nobilimii si guvernului Transilvaniei.
Din punct de vedere juridic lui Horea, Closca si Crisan nu li s-a facut un proces autentic, totul reducându-se la o ancheta si condamnare.
Ca sa-i poata executa cu cea mai aspra pedeapsa prevazuta de Codul Terezian, la articolul 62, care prevedea pentru rasculati pedeapsa cu moartea prin spânzuratoare, li s-a adaugat si articolul 90, pentru tâlharie, ca sa poata fi executati prin zdrobirea corpului cu roata.
Din relatarile profesorului Iosif Garbi, ca si din alte marturii, se stie ca si asupra corpului lui Crisan, care s-a sinucis in inchisoare, s-a aplicat sentinta, fiind taiat in patru bucati si expus la Carpinis, Abrud, Bucium si Mihaileni.
In dimineata zilei de 28 februarie 1785, in doua care separate, paziti de unitati de cavalerie si infanterie au fost dusi la locul supliciului, Horea si Closca, Erau insotiti, ca sa-i imbarbateze si sa le dea o ultima alinare sufleteasca de catre preotul Ratiu de la biserica ortodocsilor din Maierii Balgradului. Closca a primit circa 20 de lovituri, in timp ce Horea a fost legat si tinut de ajutoarele calaului. Horea a primit patru lovituri zdrobindu-i-se membrele inferioare, apoi din porunca Domnului Eckard, membru al comisiei imperiale, i s-au dat alte 8-9 lovituri in jurul inimii pâna ce si-a dat sufletul.
Respectabila Loja
Horea Closca si Crisan Orientul Alba Iulia
- autentifica-te pentru a adauga comentarii