Francmasoneria scotiana
Introducere
Un mod de viata
Exista aproximativ 4 milioane de francmasoni in peste 100 de Mari Loji din intreaga lume. Membrii Ordinului sunt deschisi catre orice om respectabil care crede in Fiinta Suprema, cunoscuta in termeni masonici ca Marele Arhitect al Universului, Marele Geometrician al Universului ori Cel Mai Mare. Aceste nume descriptive arata importanta pe care un francmason o acorda Fiintei Supreme, in viata lui.
Principii
Trei mari principii, Iubirea Fraterna, Intr-ajutorarea, Adevarul, uneste francmasonii de orice culoare si credinta. Non-francmasonii deseori critica pe nedrept, necunoscand ca membrii Ordinului, sunt ghidati de asemenea obiective (principii). Francmasonii cred cu tarie ca transpunerea in viata a acestor trei principii este singura calea de atingere a celor mai inalte standarde comportamentale ale vietii fiecarei fiinte umane.
Iubirea fraterna - aceasta insemna ca fiecare Francmason adevarat va manifesta toleranta si respect fata de opiniile semenilor sai si se va comporta in orice imprejurare cu bunatate si intelegere fata de orice fiinta umana.
Intr-ajutorarea - aceasta insemnand ca toti Francmasonii sunt invatati sa practice aceasta virtute , nu numai pentru membrii familiei sale ci si fata de membrii societatii in care traiesc , principiu ce trebuieste urmat prin eforturi individuale. Soarta orfanilor , suferinzilor si a celor varstnici a constituit din cele mai vechi timpuri o preocupare permanenta a membrilor Ordinului.
Adevarul - constituie pentru Francmasoni piatra de incercare a instruirii lor , acest principiu trebuind sa prevaleze in orice imprejurare s-ar afla. Francmasonii cred in adevar in toate lucrurile, in onestitate si integritate, in viata publica, intr-un comportament adecvat, si intr-un solid standard al decentei si moralitatii.
O Educatie
Ca orice om care progreseaza in viata prin educatie, asa fiecare francmason este invatat cum sa devina un om mai bun. Acest lucru se face printr-o serie de grade - fiecare grad il educa si ii raspunde la cateva intrebari dar ii lasa o usa in departare. Cand un candidat pune stapanire pe invatatura unui grad, usa este deschisa prin prograsul lui spre urmatorul grad.
Se crede ca Francmasoneria isi are inceputurile in urma cu 500 sau mai multi ani in urma in Scotia, in randul bandelor de muncitori , instruiti , contructori cunoscuti ca zidari. Cadrul traditional in care majoritatea gradelor masonice sunt legate de simbolicul Templu al lui Solomon. Invatatura masonia este un sistem de educatie legat de contructia templului, in special de activitatile si deprinderile traditionale ale celor care l-au proiectat si contruit, si este destinat sa mentina interesul candidatului in timp ce el progreseaza in gradele masonice, in asa fel incat sa transmita progresul lui intr-un mod mai eficient.
Francmasoneria si Religia
Religia unui om este pretioasa pentru el. Discutiile pe probleme de religie deseori cauzeaza probleme si multe razboaie au avut ca scop impunerea sau apararea unei religii fata de alta. Asa cum isi iubeste semenii, acceparea (intelegerea) religiei este un subiect pe care francmasonul nu are voie sa discute despre el chiar daca si-ar dori acest lucru.
Cu siguranta francmasoneria nu este o religie. Nu are un Dumnezeu "Masonic". Cand francmasonii se roaga impreuna, asa cum se face in Lojile lor, fiecare se adreseaza Fiintei Supreme in care crede. Asadar francmasonii de mai multe religii, pot, cu dragoste si fratie sa se intalneasca si sa se roage impreuna, indiferent de religia lor proprie. Cartea Sfanta (cunoscuta pentru francmasoni ca Volumul Legii Sacre) a fiecarei religii reprezentata in Loja este deschisa in timpul sedintelor. In general 5 sau 6 Volume ale Legii Sacre se alfa asezate in timpul sedintelor intr-o Loja.
Francmasonerie si Politica
Respectand optiunile politice ale membrilor sai , Francmasoneria interzice insa dezbaterea si adoptarea de rezolutii in Loji pe probleme politice, cazul contrar atragand iregularitatea si expulzarea din Ordin. Ordinul este non-politic si nu va inteveni in viata politica la fel si Marea Loja a Scotiei nu-si va exprima puncte de vedere cu privirea la ideologii sau teorii politice.
Francmasoneria si caracterul ei discret
Francmasoneria este o societate discreta si nu secreta. Se afla o multime de carti despre Francmasoneri disponibile in librarii de pretutindeni. Templul Masonic este de obicei o contructie cat se paote de lizibila in majoritatea comunitatilor. In Scotia multe Loji dau anunturi in presa locala cu privire la intalnirile lor. Muzeul si Libraria Marii Loji a Sctotiei sunt deschise si sunt folosite de oameni care nu sunt francmasoni. Sunt aceste lucruri caracteristice unei societati secrete?
Membrii sunt liber sa faca cunoscut ca ei sunt francmasoni. Exista si în masonerie unele secrete, ca de pilda o parte a ritualului, semnele dupa care masonii se recunosc între ei etc. Unele secvente ale ritualului s-au pastrat în cadrul Francmasoneriei de secole si au devenit traditie.
Rezumat
Francmasoneria este o societate antica si onorabila. Principiile ei sunt standarde solide ale vietii si conduc o lume schimbatoare. Practicarea de catre un francmason a Iubirii Fraterene, a Intr-ajutoararii, a Adevarului si a altor principii ale Ordinului il vor face cu siguranta sa devina un om mai bun.
Marea Loja a Scotiei
Scotia are cele mai vechi Loji din lume si are multe Loji pe teritoriul ei dar si peste hotare. Marea Loja a Scotiei este una dintre cele mai vechi din lume si lucreaza in deplima armonie cu alte Mari Loji regulare; adica cu cele ai caror membrii au aceleasi principii si practici cu cele ale unui francmason scotian.
- autentifica-te pentru a adauga comentarii
- English