Lucrarile Consiliului Coordanator al A.M.M.L.A. din 22-25 Mai 2008, Bucuresti, Romania
A.M.M.L.A. este o asociatie internationala, traditionala, care cuprinde centre de studii si cercetare din foarte multe tari de pe glob, precum si muzee, biblioteci, arhive masonice prin reprezentantii lor, cercetatori, istorici, personalitati avizate din marea familie masonica universala.
In acest an, reuniunea anuala a gazduit-o Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, cu sediul in Bucuresti.
Prima zi a lucrarilor s-a desfasurat in Aula Academiei Romane, unde timp de patru ore delegatii A.M.M.L.A. au prezentat referate cu informatii despre istoria francmasoneriei romane din perioada lui Moroiu, Pangal, Sterea, etc.. Preocuparile cercetatorilor straini, privind instoria Francmasoneriei romane, sunt intense, pentru ca in aceasta regiune a Europei a existat o intrepatrundere a activitatilor, culturii, obiceiurilor si traditiilor mai multor popoare.
Relatiile interculturale pasnice de pe teritoriul Romaniei, sunt datorate si activitatilor intense ale lojilor masonice din tara, fie ele romanesti, franceze, maghiare, portugheze, germane, sarbesti, spaniole, engleze, rusesti, scotiene, etc.
Toate acestea si-au lasat o amprenta prezenta si astazi in constelatia de culturi a Europei.
Academia Romana, care a inteles foarte bine, de aceasta data, importanta acestei A.M.M.L.A., a organizat pentru prima data o expozitie masonica, cu obiecte avute in patrimoniu, adaugandu-se documentele si obiectele Centrului National de Studii Francmasonice din Romania, condos de Horia Nestorescu Balcesti si ale Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, condos de Viorel Danacu.
Au participat la vernisajul expozitiei masonice toti delegatii A.M.M.L.A., academicieni romani, ambasadori si atasati culturali acreditati la Bucuresti, directori de muzee, biblioteci si arhive masonice din multe judete ale Romaniei, precum si francmasoni, oameni liberi de la Marea Loja Nationala a Romaniei, Marele Orient al Romaniei s.a.m.d.
Dovada existentei unei lucrari masonice extraordinare pe teritoriul Romaniei a provocat un interes sensational cercetatorilor, expertilor in masoneria din lumea intreaga.
Francmasonerie nu exista de la Anderson pana azi sau de la Galati 1717, ci ea a inceput inca de la constructia Templului lu Solomon.
Astfel ca nu numai documentele pot confirma, dar dezbaterile unor ipoteze aduse la masa discutiilor inseamna un plus de cunostere a unui trecut extrem de controversat.
A doua zi, Muzeul National de Istorie al Romaniei a gazduit lucrarile A.M.M.L.A. prin Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, care a organizat de asemenea o expozitie si o conferinta masonica, intitulata “Aspecte inedite din istoria francmasoneriei romane”, unde au fost prezentate referate din partea Muzeului National de Istorie al Romaniei si al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securituatii, a Muzeului de Istorie Cluj Napoca, a Marelui Orient al Romaniei si al altor cercetatori si istorici romani si straini.
Delegatii A.M.M.L.A. au vizitat apoi Muzeul Masonic, Biblioteca Masonica, Magazinul Masonic, Templul Masonic Istoric al Marii Loji Nationale a Romaniei, unde si-au finalizat lucrarile si au ales noul presedinte A.M.M.L.A.
In concluzie, am constatat cu totii, o satisfactie si un interes din partea multor medmbri A.M.M.L.A. privind istoria francmasoneriei romane, ceea ce face ca Romania sa fie cunoscuta in plan international si prin aceasta lucrare care confirma traditia, credinta unui popor frumos, ospitalier, cu o tara bogata, cu adevarat Gradina Maicii Domnului, asa cum a spus in vizita Sa in Romania Sanctitatea Sa , Papa Ioan Paul al II-lea.
Romania astfel este integrata in marea familie universala nu numai politic, economic, militar, dar si prin cultura, istorie, unde francmasoneria a jucat un rol important.
Am prezentat cererile de candidatura pentru urmatorii membri: Centrul National de Studii Francmasonice din Romania, condus de Horia Nestorescu Balcesti si Centrul Independent de Studii Ezoterice din Romania, condos de. Vlad Sauciuc.
Anul viitor, A.M.M.L.A., va primi din Roamnia inca doi candidati, cei susamintiti, astfel ca Romania va fi, sustinuta si reprezentata de trei stalpi solizi, responsabili, puternic implicate, respectiv cele trei centre, astfel ca nu vor mai exista confuzii, ceata, care se imprastie uneori asupra tarii noastre si a ordinului nostru.
Incet, incet se alege neghina de grau, ramanand cei alesi cu vocatie, cu gandire, traire masonica, cu o educatie si un comportament masonic, al unui om liber, demn, respectat si recunoscut de fratii lui.
Ne ramane sa cunoastem din izvoarele masoneriei romane, cercetand, studiind modul cum au lucrat fratii romani acum 90-100 de ani inainte de Actul Marii Uniri, cum au lucrat acum 200-300, 500 ani si mai bine.
Pentru ca monumentele noastre istorice care uimesc si astazi o lume intreaga, unele unice, inlocuiesc orice hartie, document scris, precum ca ar fi fost construite de bresle de oameni liberi si priceputi in ale artei regale.
Asa cum primele scrieri din lume s-au identificat pe placutele de la Tartaria pe Mures in Romania, insumand semne, simboluri, ce exprimau gandirea umana de atunci, tot asa, poate ca exista si simbolurile masonice.
Muzeele din Romania, conserva obiecte, vechi de mii de ani, care au forme nu numai geometrice si numerice, dar cu un continut puternic esoteric al acelui timp, ce ar releva astazi o reala intelegere exoterica, marcand traditiile unei creatii continue a intregului Univers, a Marelui Arhitect Al Universului.
CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE
PARIS – BUCURESTI
- autentifica-te pentru a adauga comentarii