Masoneria a intrat in comertul cu sorturi si colane
- Presa |
- Mass media |
- Arhiva
Primul magazin masonic deschis in Romania, unde se vind obiectele de vestimentatie specifica „fratilor“, distruge un sector de piata neagra.
„Necesitatea de a aparea primul magazin masonic s-a datorat faptului ca, in 15 ani de masonerie in Romania, recuzita masonica nu a fost vinduta la niste preturi ca intre frati“. Astfel argumenteaza recenta deschidere a magazinului masonic, de pe strada Gramont, Viorel Danacu, Mare Maestru al Marii Loje Nationale a Romaniei.
Acesta sustine ca multi producatori romani de sorturi si colane masonice au profitat de lipsa unui magazin specializat si, in pofida apartenentei la masonerie, au facut din vinderea lor „un business nefratern“.
In plus, in viziunea Marelui Maestru, comertul „la negru“ cu obiecte de vestimentatie specific masonice avea si un neajuns estetic. Publicitate
„Pentru ca existau diversi producatori de la care fratii isi achizitionau sorturile si colanele, cind ne intilneam la conventurile anuale se crea un ghiveci, caci albastrul de pe broderia de la Bucuresti nu e la fel cu cel de Cluj. Or, in strainatate, la astfel de manifestari vezi o uniformitate“, spune Viorel Danacu.
Ca urmare, Marea Loja Nationala a Romaniei, prin ONG Centrul de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, are inca de acum doi ani un act aditional prin care poate deschide un astfel de magazin, in principiu „de circuit intern“.
„Pentru inceput, intregul profit il vom reinvesti. Speram, de exemplu, sa ne putem muta intr-un sediu mai mare, intr-o zona centrala“, spune Viorel Danacu. „Nu ne intereseaza atit ca afacere, cit mai ales deplina regularitate a tinutelor fratilor“, asigura si „fratele“ responsabil de magazin, Ovidiu Tomescu.
Preturile sint „ca intre frati“, asigura cei care au avut ideea deschiderii magazinului, iar accesul la produsele de pe raft este liber si pentru „fratii“ din alte ramuri ale masoneriei romanesti, considerate rivale, precum Marea Loja Nationala din Romania (cea mai mare ca numar de membri) si Marele Orient al Romaniei. Conditia pentru a cumpara un sort sau un colan este insa recunoasterea calitatii de mason a celui care intra in magazin.
„Vinzarea se face in baza legitimatiei de mason sau a diplomei de maestru mason“, explica Viorel Danacu. Sorturile si colanele scoase la vinzare sint atit „made in Romania“, cit si importate din Franta, prin Marea Loja a Frantei. Un „pachet“ ce contine un sort si un colan pentru membrii Marelui Consiliu al Marii Loje costa 400 de lei, iar unul pentru un maestru mason (n.r. - mason ce a ajuns la gradul 3 de initiere), 290 de lei.
„In urma cu citiva ani, sortul si colanul se vindeau impreuna cu un set de noua carti de specialitate la o suma foarte mare, ce depasea cinci milioane de lei vechi. Si, tinind cont ca la o tinuta (n.r. - sedinta masonica) se puteau initia si 35 de frati, sumele care se cistigau din acest comert erau imense“, acuza Viorel Danacu.
Tot doar „pentru cunoscatori“ se vind si alte obiecte necesare ritualurilor masonice, precum coloanele templului, fie ca sint din marmura, mai scumpe, sau din lemn, low-cost, pentru lojile din tara mai putin instarite. Preturile sint insa tinute sub tacere la aceste produse, care se pot achizitiona doar prin comanda. Ca si la bijuteriile specifice.
„Intrucit aurul are un regim special de comercializare, bijuteriile din acest metal se vind prin magazinul unui frate care este bijutier si le face la comanda“, explica Ovidiu Tomescu. Pentru „profani“, magazinul ofera doar asa-zise suvenire cum ar fi medalia cu insemnele Marii Loje.
Cit costa gradul 33?
Conventul Marii Loje Nationale din Romania din 2002 a prilejuit, prin desprinderea a 11 loji disidente, dezvaluirea unor secrete financiare ale organizatiei. Viorel Danacu (foto) a acuzat atunci acoperirea, pe care au cautat-o unii membri, a trecutului de securisti sub statutul de „frate“, precum si coruptia unora.
Astfel, acesta a spus ca noua dintre membrii Marelui Consiliu aveau dosare penale si ca treptele initierii erau parcurse rapid, neregulamentar, pentru a cistiga cit mai multi bani. Daca taxa de initiere pornea, ca si acum, de la 100 de euro, taxa de obtinere a ultimului grad ajungea la 1.500 de euro.
Unul dintre cei care ar fi ajuns in acea perioada la gradul 33 a fost, s-a spus, primul-ministru Adrian Nastase, al carui sef mason, Eugen Ovidiu Chirovici, era la guvern consilierul sau pe probleme economice. Acuzatiile nu au fost niciodata confirmate sau infirmate, sub pretextul discretiei pe care „fratii“ trebuie sa o pastreze privind activitatea lor. Din Marele Consiliu al MLNDR, a mai dezvaluit Danacu, el insusi membru in aceasta structura pina in 2002, faceau parte si mai multi inalti ierarhi ortodocsi din Sfintul Sinod.
Divide et impera in masoneria romana
Masoneria romana este divizata in mai multe curente, subordonate unor organizatii mondiale diferite.
Cea mai cunoscuta ramura a masoneriei romane si cea mai reprezentativa cantitativ este Marea Loja Nationala din Romania. Actualmente numara citeva mii de membri, peste 100 de loji in toata tara, si este condusa de Eugen Ovidiu Chirovici ca Mare Maestru. Recent, aceasta a primit recunoasterea Marii Loje Unite a Angliei.
In urma cu sase ani, in aprilie 2002, la Brasov, din aceasta s-au desprins 11 loji care s-au constituit intr-o alta grupare, a carei denumire difera printr-un singur cuvint: Marea Loja Nationala a Romaniei. Aceasta a mai fost supranumita si „masoneria kaki“ datorita faptului ca, la infiintare, o pondere foarte mare o aveau membrii ce proveneau din serviciile secrete, armata, politie, in frunte cu liderul disidentei, Viorel Danacu, ofiter in Ministerul Internelor, unde este angajat ca medic veterinar.
„Intr-adevar, Loja Atheneum, pe care o conduceam in Marea Loja Nationala din Romania si care avea 11 membri in 2002, era formata preponderent din ofiteri din toate serviciile de aparare a tarii. Insa Marea Loja pe care o conduc acum este formata in majoritate din oameni aplecati spre cercetare, spre studiul istoriei, foarte multi bugetari. In total, peste 800 de membri“, spune Viorel Danacu, respingind si eticheta de „masonerie iregulara“ aplicata gruparii sale.
„Pentru a fi regular trebuie sa indeplinesti cele cinci principii universale din constitutia masonica: credinta in Marele Arhitect al Universului, cele trei mari lumini pe masa juramintelor - Biblia, Compasul si Echerul -, sa nu faci religie in loja, sa faci politica in loja si nonmixitatea, adica neadmiterea femeilor in loji. Noi le indeplinim cu strictete pe toate“, sustine acesta, falindu-se cu obedienta fata de Marea Loja a Frantei si apartenenta la Confederatia Masonica Europeana, care, in luna mai, la o intrunire in Tenerife, se va transforma in Marea Loja Universala.
A treia mare grupare de masoni romani o reprezinta Marele Orient al Romaniei, un fel de filiala a Marelui Orient al Frantei, numita „iregulara“ pe motiv ca, la intrarea in masonerie, „fratii“ nu jura pe Biblie. De asemenea, o grupare mai mica este Marea Loja Unita a Romaniei, asociata prin figura Suveranului sau Mare Comandor al Supremului Consiliu, Andre Szakvary, cu ideea federalizarii Romaniei si a dobindirii autonomiei Transilvaniei.
- autentifica-te pentru a adauga comentarii